w
związku z cheddarowym poniedziałkiem, przepis na
sałatkę. najlepiej robić ją bezpośrednio na talerzach. ale można też w
salaterce.
rukolę,
pomidorki koktajlowe - pokrojone na połówki (mogą być pomidory, ale zimą
koktailowe są smaczniejsze), czerwone winogrona - pokrojone na połówki, układamy na talerzach.
dodajemy ziarna słonecznika i orzechy (najlepiej pasują włoskie i ziemne
niesolone prażone). jak mamy - dajemy trochę takich i trochę takich.
na
koniec sery: pleśniowy
(u nas rokpol albo lazur) i cheddar. nie mając cheddara można użyć innego sera żółtego pokrojonego w kostkę. ważne, żeby serów nie dać za
dużo, bo są bardzo sycące.
ostatni
krok: sos. dla 2 osób robię go następująco:
2
łyżki oleju + 1 łyżka wody + sok z połowy limonki + odrobina musztardy (1/3 do 1/2 łyżeczki) + płaska łyżka miodu. dla większej ilości osób/sałatki,
ilość składników zwiększam. ostrożnie z musztardą - nie wolno przesadzić. sos
trzeba spróbować przed polaniem sałatki i jeśli nie wyczuwa się słodkiego smaku
- należy dodać miodu.
sałatkę
polewa się sosem bezpośrednio przed podaniem.
S
M A C Z N E G O :-)
Jestem na etapie zbierania ciekawych przepisów, z których chcę skorzystać przygotowując święta w tym roku. Ta sałatka zawiera wszystkie składniki, które lubię. Dziękuję i pozdrawiam serdeczniue
OdpowiedzUsuń