3 grudnia 2012

sałatka z rukolą i cheddarem

w związku z cheddarowym poniedziałkiem, przepis na sałatkę. najlepiej robić ją bezpośrednio na talerzach. ale można też w salaterce. 

rukolę, pomidorki koktajlowe - pokrojone na połówki (mogą być pomidory, ale zimą koktailowe są smaczniejsze), czerwone winogrona - pokrojone na połówki, układamy na talerzach.
dodajemy ziarna słonecznika i orzechy (najlepiej pasują włoskie i ziemne niesolone prażone). jak mamy - dajemy trochę takich i trochę takich.
na koniec sery: pleśniowy (u nas rokpol albo lazur) i cheddar. nie mając cheddara można użyć innego  sera żółtego pokrojonego w kostkę. ważne, żeby serów nie dać za dużo, bo są bardzo sycące.

ostatni krok: sos. dla 2 osób robię go następująco:

2 łyżki oleju + 1 łyżka wody + sok z połowy limonki + odrobina musztardy (1/3 do 1/2 łyżeczki) + płaska łyżka miodu. dla większej ilości osób/sałatki,  ilość składników zwiększam. ostrożnie z musztardą - nie wolno przesadzić. sos trzeba spróbować przed polaniem sałatki i jeśli nie wyczuwa się słodkiego smaku - należy dodać miodu. 

sałatkę polewa się sosem bezpośrednio przed podaniem.  

S M A C Z N E G O :-)

1 komentarz:

  1. Jestem na etapie zbierania ciekawych przepisów, z których chcę skorzystać przygotowując święta w tym roku. Ta sałatka zawiera wszystkie składniki, które lubię. Dziękuję i pozdrawiam serdeczniue

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...