28 października 2013

sałatka jarka

przepis od kolegi z (byłej) pracy. od mężczyzny więc, jak na mężczyznę przystało, przepis jest bardzo prosty. sałatka smakuje wyjątkowo. wszystkim znajomym. oprócz szwagra. który jest wyjątkiem potwierdzającym regułę ;-)

składniki (na dużą salaterkę):
  • 4-5 pomidorów średniej wielkości
  • puszka czerwonej fasoli w sosie pomidorowym, najlepiej pikantnym (np. cayenne)
  • słoik zielonej fasolki szparagowej
  • kostka (około 20 dag) ulubionego żółtego sera
  • ogórki konserwowe (4 - 5 szt. w zależności od wielkości)
  • mały jogurt naturalny
  • 2-3  łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku 
pomidory parzymy i obieramy ze skórki. to jedyna sałatka, do której parzę pomidory. nieobrane nie smakują wyśmienicie ;-). warto podjąć trud. efekt jest niewspółmierny. kroimy je w dużą kostkę. fasolkę szparagową odcedzamy z zalewy. dodajemy do pomidorów. dodajemy czerwoną fasolę z zalewą. następnie pokrojony w kostkę ser. ogórki kroimy w cienkie plasterki. moja wariacja: kroję w cieniusieńkie :-).  delikatnie solimy. pieprzymy do smaku. sałatka powinna być dobrze doprawiona.  dodajemy jogurt i 2-3 łyżki majonezu. u mnie raczej 2, niż 3. 
sałatkę wymieszać. przed podaniem powinna się przegryźć. smacznego :-)

2 komentarze:

  1. szybko czytam, więc za pierwszym razem przeczytałam sałatka jarska... dopiero później zorientowałam się, że 's' w nazwie sałatki nie występuje, choć mięsa też w niej nie ma ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym wypadku "s" nie czyni różnicy :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...