składniki ciasta:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 3 łyżki miodu
- 1,5 kg jabłek (u mnie szara reneta)
- cynamon
składniki kruszonki:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 100 g masła prosto z lodówki
gotujemy kaszę jaglaną. można to zrobić dzień
wcześniej. czas gotowania kaszy wykorzystujemy
na przygotowanie kruszonki. składniki szybko łączymy, starając się nie nagrzać
ich zbytnio. gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.
do ugotowanej (przestudzonej) kaszy dodajemy mąkę,
skrobię i miód. dokładnie mieszamy. uzyskujemy gęstą masę. przekładamy ją do
przygotowanej tortownicy*. mocno dociskamy.
obrane jabłka ścieramy na duże wiórki. ja – robotem. siłaczki
mogą ręcznie ;-). jeśli jabłka są soczyste, odciskamy nadmiar soku. wypijamy na zdrowie :-). jabłka układamy na kaszy. ponownie mocno
dociskamy. posypujemy cynamonem. przykrywamy kruszonką. piekarnik rozgrzewamy
do 180 stopni. szarlotkę pieczemy 1 godzinę.
s m a c z n e g o :-)
* tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. albo. smarujemy
masłem i posypujemy bułką tartą. wybór należy do was :-)
Kate taka szarlotka mnie kusi oj kusi :)
OdpowiedzUsuńsmacznego jabłkowego weekendu ;*
ja się dałam skusić. i nie żałuję :-)
Usuńspróbujesz ?
wygląda pysznie!!!
OdpowiedzUsuńa jak smakuje (!)
UsuńPysznie wygląda uwielbiam ją.
OdpowiedzUsuńMiłego piątku i całego weekendu.
dziękuję :-) miłego tygodnia :-)
Usuńuwielbiam szarlotkę, ale tylko jeść :)
OdpowiedzUsuńzapraszam :-))
UsuńJa dopiero teraz zaczęłam wprowadzać jaglankę do swojej kuchni i jeszcze za bardzo nie jestem do niej przyzwyczajona, na razie trudno mi jest ją sobie wyobrazić na słodko, chociaż widziałam już kilka podobnych przepisów...
OdpowiedzUsuńja też - nadal - wprowadzam :-)
Usuńw szarlotce jest bardzo dobrze przyswajalna.
nawet przez oportunistów :-)))
Kasza jaglana już jakiś czas czeka na swoją kolej, dlatego przepis sobie zapiszę na pewno :)
OdpowiedzUsuńBesi, wiem z doświadczenia, że zapisanie czasem nie wystarcza ;-)
UsuńBardzo ciekawy przepis, tez sobie zapisze,wiem ze czasem nie wystarcza jak piszesz wyżej ale zawsze to pierwszy krok.... :)))
OdpowiedzUsuńod czegoś trzeba zacząć :-))
Usuń