nie jestem miłośniczką kremowych zup. ale. krem z pieczonych pomidorów jest wyjątkiem. nie wiedziałam, że jest tak prosty w wykonaniu(!) dużo wcześniej włączyłabym do letniego menu :-). spektakularny efekt przy minimalnym nakładzie pracy. zapraszam :-)
składniki:
2 kg pomidorów (u mnie lima: świetna na zupę)
składniki:
2 kg pomidorów (u mnie lima: świetna na zupę)
2 cebule
2 ząbki czosnku
oliwa lub olej (u mnie winogronowy)
bulion (opcjonalnie)
sól, pieprz
rozgrzać piekarnik do 200 stopni. naczynie, w którym pieczemy pomidory (blaszane, porcelanowe, szklane) posmarować oliwą/olejem. pomidory pokroić na połówki. cebulę w ósemki. dodać czosnek. skropić oliwą/olejem. piec około 30 minut. lekko przestudzone przełożyć do garnka. zmiksować blenderem na krem. tradycjonaliści w tym momencie przecierają krem przez sito. ja - nie :-) jeśli krem jest zbyt gęsty, można dodać bulionu lub wody. przyprawić do smaku solą i pieprzem. udekorować listkiem bazylii.
podawać z ulubionym dodatkiem: kleksem oliwy, śmietany, z mozarellą, grzankami :-)
s m a c z n e g o :-)
jak tu smacznie się zrobiło! Mniam!
OdpowiedzUsuńskusisz się ?
UsuńJesoo, u mnie dzisiaj obiad będzie dopiero na kolację ;)))
OdpowiedzUsuńDreamu, obiad na kolację to dobry pomysł na miły wieczór :-) we dwoje lub w gronie :-)
Usuńchyba że
jest się nieziemsko głodnym ;-)
O rany, jakie to proste :-) Mój ulubiony dodatek do pomidorowej to mozarella.
OdpowiedzUsuńteż lubię to zestawienie :-) ale rzadko mam mozarellę w lodówce.
Usuńjakie wspaniałości u CIebie kochana:)::):
OdpowiedzUsuńdziękuje za odwiedzinki
zapraszam częściej:):):):
obserwuje obowiązkowo :)
czekam na nowe przepisy:)
dziękuję :)
Usuńojoj ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńjestem miłośniczką pomidorowej :) ta jest naprawdę dobra :D
Usuń