22 sierpnia 2014

krem z pieczonych pomidorów

nie jestem miłośniczką kremowych zup. ale. krem z pieczonych pomidorów jest wyjątkiem. nie wiedziałam, że jest tak prosty w wykonaniu(!) dużo wcześniej włączyłabym do letniego menu :-).  spektakularny efekt przy minimalnym nakładzie pracy. zapraszam :-)


składniki:
2 kg pomidorów (u mnie lima: świetna na zupę)
2 cebule
2 ząbki czosnku 
oliwa lub olej (u mnie winogronowy)
bulion (opcjonalnie)
sól, pieprz

rozgrzać piekarnik do 200 stopni. naczynie, w którym pieczemy pomidory (blaszane, porcelanowe, szklane) posmarować oliwą/olejem. pomidory pokroić na połówki. cebulę w ósemki. dodać czosnek.  skropić oliwą/olejem. piec około 30 minut. lekko przestudzone przełożyć do garnka. zmiksować blenderem na krem. tradycjonaliści w tym momencie przecierają krem przez sito. ja - nie :-) jeśli krem jest zbyt gęsty, można dodać bulionu lub wody. przyprawić do smaku solą i pieprzem. udekorować listkiem bazylii. 

podawać z ulubionym dodatkiem: kleksem oliwy, śmietany, z mozarellą, grzankami :-)


s m a c z n e g o :-)

10 komentarzy:

  1. jak tu smacznie się zrobiło! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesoo, u mnie dzisiaj obiad będzie dopiero na kolację ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dreamu, obiad na kolację to dobry pomysł na miły wieczór :-) we dwoje lub w gronie :-)
      chyba że
      jest się nieziemsko głodnym ;-)

      Usuń
  3. O rany, jakie to proste :-) Mój ulubiony dodatek do pomidorowej to mozarella.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też lubię to zestawienie :-) ale rzadko mam mozarellę w lodówce.

      Usuń
  4. jakie wspaniałości u CIebie kochana:)::):
    dziękuje za odwiedzinki
    zapraszam częściej:):):):
    obserwuje obowiązkowo :)
    czekam na nowe przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. jestem miłośniczką pomidorowej :) ta jest naprawdę dobra :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...