7 lutego 2014

ciastka owsiane

chodziły za mną dłuższy czas. aż przyszedł ich dzień :-) okazały się bardzo proste w wykonaniu. i równie szybkie. przepis pochodzi od Dagmary. od siebie dodałam żórawinę i migdały. następnym razem będzie to słonecznik, dynia i orzechy. z przepisu wyszło  25 ciastek. cudownie maślanych. świetnie nadających się na śniadanie :-)



składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka otrębów owsianych
3/4 szklanki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
1/2 łyżeczki sody
60 gram miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajko
2 łyżki wody (jeśli okażą się potrzebne)
ulubione dodatki. u mnie (tym razem) garść żórawiny i migdałów.


wymieszać mąkę z otrębami, płatkami, sodą i cukrem. dodać masło i jajko. wyrobić do uzyskania twardego ciasta. jeśli trzeba: dodać wodę. na koniec wrzucić dodatki. ciasto wstawić na 30 minut do lodówki (można na dłużej). palcami formować cienkie placuszki. piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

s m a c z n e g o :-)

6 komentarzy:

  1. O matko, ale przez Ciebie zgłodniałam ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli masz składniki, to za pół godzinki możesz się zajadać zdrową przekąską :-)

      Usuń
    2. ... ale ja jestem w pracy ;D Mam tablicę laptopa, jeden stacjonaryn drukarki, skanery jakiś ruter... piekarnika niet ;D

      Usuń
    3. Może jeśli włączysz te wszystkie urządzenia na raz i to w dodatku w małej szafce to uzyskasz temperaturę potrzebną do pieczenia? ;)
      Ja jako klasyczny leń ciastka owsiane ostatnio nabyłam w sklepie ;)

      Usuń
    4. dreamu, nie wiem w jakim mieście pracujesz, ale raczej nie w moim. więc: nie pomogę ;-) życzę Ci za to przemiłego weekendu :-) bo weekend przed Tobą ?

      Leniu: domowe ciastka są nieporównywalnie lepsze :-)

      Usuń
    5. Sprzętom biurowym odpuszczę ;D spróbuję jutro bo wyglądają cudnie ;D Weekend pracowity, jak zawsze, ale z mniejszą ilością zajęć, więc znajdę chwilkę.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...