chodziły za mną dłuższy czas. aż przyszedł ich dzień :-) okazały się bardzo proste w wykonaniu. i równie szybkie. przepis pochodzi od Dagmary. od siebie dodałam żórawinę i migdały. następnym razem będzie to słonecznik, dynia i orzechy. z przepisu wyszło 25 ciastek. cudownie maślanych. świetnie nadających się na śniadanie :-)
składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka otrębów owsianych
3/4 szklanki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
1/2 łyżeczki sody
60 gram miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajko
2 łyżki wody (jeśli okażą się potrzebne)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka otrębów owsianych
3/4 szklanki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
1/2 łyżeczki sody
60 gram miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajko
2 łyżki wody (jeśli okażą się potrzebne)
ulubione dodatki. u mnie (tym razem) garść żórawiny i migdałów.
wymieszać mąkę z otrębami, płatkami, sodą i cukrem. dodać masło i jajko. wyrobić do uzyskania twardego ciasta. jeśli trzeba: dodać wodę. na koniec wrzucić dodatki. ciasto wstawić na 30 minut do lodówki (można na dłużej). palcami formować cienkie placuszki. piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
s m a c z n e g o :-)
O matko, ale przez Ciebie zgłodniałam ;D
OdpowiedzUsuńjeśli masz składniki, to za pół godzinki możesz się zajadać zdrową przekąską :-)
Usuń... ale ja jestem w pracy ;D Mam tablicę laptopa, jeden stacjonaryn drukarki, skanery jakiś ruter... piekarnika niet ;D
UsuńMoże jeśli włączysz te wszystkie urządzenia na raz i to w dodatku w małej szafce to uzyskasz temperaturę potrzebną do pieczenia? ;)
UsuńJa jako klasyczny leń ciastka owsiane ostatnio nabyłam w sklepie ;)
dreamu, nie wiem w jakim mieście pracujesz, ale raczej nie w moim. więc: nie pomogę ;-) życzę Ci za to przemiłego weekendu :-) bo weekend przed Tobą ?
UsuńLeniu: domowe ciastka są nieporównywalnie lepsze :-)
Sprzętom biurowym odpuszczę ;D spróbuję jutro bo wyglądają cudnie ;D Weekend pracowity, jak zawsze, ale z mniejszą ilością zajęć, więc znajdę chwilkę.
Usuń