19 listopada 2014

ciasto czekoladowe z gruszkami

czekolada i gruszki to połączenie idealne. szczególnie jesienią :-) 

przepis pochodzi z naj. podobnie, jak w przypadku deseru jogurtowego, atutem ciasta jest pyszny krem. wykonanie - choć łatwe - wymaga czasu. dlatego nie jest to ciasto dla niespodziewanych gości. zwykle przygotowuję je dwa dni :-).



składniki (na tortownicę):
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,3 szklanki mąki
  • 6 łyżek białego rumu lub innego mocnego alkoholu (zamiast alkoholu możecie dać 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • sok z cytryny
  • 5 gruszek
  • około 500 ml śmietany 30%

rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. zanim  się rozgrzeje, przygotowujemy ciasto. miękkie masło ucieramy z miodem i cukrem waniliowym na puszystą masę. nie przerywając ucierania, wbijamy - po jednym - jajka. dodajemy mąkę i alkohol*. ciasto wylewamy do przygotowanej tortownicy. pieczemy 35 minut.

gruszki obieramy. usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny.
zagotowujemy 1,5 litra wody. dodajemy cukier. wrzucamy gruszki, gotujemy 15 minut. odsączamy.

ubijamy śmietanę. czekoladę rozpuszczamy nad parą. przestudzoną czekoladę (ale nadal płynną), dodajemy do śmietany, delikatnie mieszając powstający krem.

na upieczone ciasto wykładamy połowę kremu. układamy gruszki, przykrywamy pozostałym kremem.
naczynie z ciastem przykrywamy (folią spożywczą, talerzem) i wkładamy do lodówki. najlepiej na noc. 

delektujemy się wspaniałym połączeniem. gruszki + czekolada.


s m a c z n e g o    :-)



* jeśli zamiast alkoholu używacie proszku do pieczenia, przed dodaniem mąki wymieszajcie ją z proszkiem

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...