28 czerwca 2013

młoda kapusta rules

lipiec tuż za rogiem. a na moim stole pierwszy (!) w tym roku obiad z młodą kapustą w roli głównej.



składniki na porcję dla 4-6 osób (w zależności od tęsknoty ;-)):
  • 2 małe młode kapusty
  • 4 małe pomidory 
  • pęczek koperku
  • sok z połówki cytryny
  • ziarna kminku (u mnie około 2 łyżek)
  • odrobina masła
  • sól, pieprz, cukier do smaku
dno dużego garnka zalewamy wodą. szatkujemy kapustę. dusimy pod przykryciem. w trakcie duszenia znacząco zmniejszy objętość, ale na początku jest jej sporo :-) parzymy pomidory. pozbawione skórek kroimy w kostkę. dodajemy do kapusty. dodajemy masło. przyprawiamy. dodajemy 2 łyżeczki cukru - poprawiają smak. przykrywamy. po około 30 minutach duszenia doprawiamy sokiem z cytryny, wrzucamy kminek i posiekany koperek. dusimy dalsze 10 minut, żeby aromaty się wymieszały. 
smacznego :-)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...