lipiec tuż za rogiem. a na moim stole pierwszy (!) w tym roku obiad z młodą kapustą w roli głównej.
składniki na porcję dla 4-6 osób (w zależności od tęsknoty ;-)):
- 2 małe młode kapusty
- 4 małe pomidory
- pęczek koperku
- sok z połówki cytryny
- ziarna kminku (u mnie około 2 łyżek)
- odrobina masła
- sól, pieprz, cukier do smaku
dno dużego garnka zalewamy wodą. szatkujemy kapustę. dusimy pod przykryciem. w trakcie duszenia znacząco zmniejszy objętość, ale na początku jest jej sporo :-) parzymy pomidory. pozbawione skórek kroimy w kostkę. dodajemy do kapusty. dodajemy masło. przyprawiamy. dodajemy 2 łyżeczki cukru - poprawiają smak. przykrywamy. po około 30 minutach duszenia doprawiamy sokiem z cytryny, wrzucamy kminek i posiekany koperek. dusimy dalsze 10 minut, żeby aromaty się wymieszały.
smacznego :-)
podoba mi się ten przepis!:)
OdpowiedzUsuń